Raka avloppsrör och öppna spjäll

Hanksville Farm har en lika vacker som vidsträckt utsikt över böljande skånska rapsfält. På gårdsplanen, framför en välskött ladugårdsbyggnad, står en lång och prydlig rad med motorcyklar som glänser i eftermiddagssolen. Gården utanför Svalöv är en sedan länge välkänd mötesplats med camping, bistro, Bed & Breakfast samt kommunens enda lokala pubverksamhet.

Verksamheten startade som en mötesplats för MC-entusiaster och drevs de första tio åren helt ideellt. Sedan några år driver Ann och Stefan anläggningen själva, med målet att etablera en event- och semesteranläggning för alla som vill uppleva gårdens starka atmosfär.
– Vi har ett par anställda och får även hjälp av vänner som kommer hit och bor och jobbar några veckor.

Kommunalt avlopp blev dyrt

För ett par år sedan tyckte kommunen att anläggningen behövde en avloppslösning med högre kapacitet. Ett av alternativen var självklart kommunalt vatten och avlopp. Men vattenledningarna skulle bli för långa och dyra, så kommunen drog sig ur.

Vi hade hört talas om Alnarp Cleanwaters system för biologisk avloppsrening och kände att det passade gårdens profil – naturligt och utan miljöpåverkan.

“Jag har ändå inte vågat smaka på det än”

Hon stannar till vid den fina planteringen som med sin lilla vattenspegel är det enda som syns av avloppsreningen som är installerad under marken. Ann berättar att det lilla reningsverket sköter sig helt själv – utan kemikalier, utan tömning och utan underhåll. En naturlig process med hjälp av mikroorganismer och växter.
– Det är fascinerande. Vattnet som kommer ut efter reningen är kristallklart och helt luktfritt. Vi har skickat prover och vet att vattnet vi släpper ut på markerna är bra. Fast jag har ändå inte vågat smaka på det än, säger hon och skrattar.

Slösar inte på rent vatten i onödan

Ann är nöjd med sitt bioreningsverk.
– Det har fungerat perfekt i snart två år. Vi har aldrig fått något larm och systemet har startat utan problem efter strömavbrotten, berättar hon.
Men Hanksville Farm vill gå ännu längre. Tanken är att skapa ett eget kretslopp genom att återanvända det renade vattnet.
– Även om vi i Sverige har god tillgång på vatten behöver vi ju inte slösa på det i onödan, avslutar Ann Wirenstedt Nilsson.
 

 

Postad den Jan 7, 2016
Alla kundhistorier