Självförsörjande hus och enskilt avlopp i Arvika

Postad den mar 22, 2018
Självförsörjande hus och enskilt avlopp i Arvika

Anders Köhler har byggt ett självförsörjande hus med integrerat växthus. Om detta, och om varför han valde att vårt bioreningsverk till hans enskilda avlopp, kommer han att berätta nu på onsdag.

Det bjuds på glass och kaffe!

Plats: Klässbols konfektyr, utanför Arvika
Tid: onsdag 28/3 17:30-19:30

Har du frågor? Ring 070-656 35 55 eller mejla info@alnarpcleanwater.se

På bilden: Ett bioreningsverk i drift

Träffa oss på Mälarö miljödag

Postad den mar 16, 2018
Träffa oss på Mälarö miljödag

Lördagen den 24/3 är vi i Stenhamra på Mälarö miljödag och berättar om vårt bioreningsverk för enskilt avlopp.

Vi är i gott sällskap med bland andra Naturskyddsföreningen och Maj-Lis Pettersson från Odla i P1. Man kan även prova elcykel och elbil och lära sig om biodling och fågelskådning – en salig blandning! Det är Svenska kyrkan, Färingsö församling som arrangerar miljödagen. Självklart finns fika och lunch också.

Varmt välkomna!
Plats: Stenhamra församlingsgård
Tid: Lördag 24/3 klockan 10-16

För frågor kontakta Sten Sörstadius:
tel: 070-0123848
mejl: sten.sorstadius@alnarpcleanwater.se

På bilden syns vårt bioreningsverk för enskilt avlopp.

Postad den

“Här brukar vara allt möjligt; toalettpapper, bindor och tamponger och allt skit, och helt gråsvart vatten ibland”. Så beskriver Mattias Johansson från Simrishamn hur det kan se ut i trädgården hos honom.

Vi har tidigare skrivit om bräddning (ett fint ord som betyder att avloppsvatten släpps ut helt orenat i vattendrag) vilket är ett stort problem i så gott som hela landet.

Anledningen till att man behöver brädda är oftast att ledningsrören är gamla och otäta vilket gör att det läcker in mycket dagvatten i dem, och det blir för mycket vatten att ta hand om.

På Österlen har ledningsnätet byggts ut de senaste åren, men ledningarna är underdimensionerade, detta bidrar till ytterligare bräddning. Mattias Johansson som bor precis intill Tommarpsån har sett allt möjligt flyta förbi. Så fort det kommer lite regnvatten blir det problem.

– Då står en stråle med gråsvart vatten rakt ut i ån, och luktar skit gör det, ja allmänt otrevligt.

Man kan fråga sig om det är en bra idé att koppla på fler fastigheter till det kommunala nätet innan man fått ordning på bräddningsproblematiken. Det är en bättre idé att låta folk ha ett enskilt avlopp istället där vattnet renas lokalt.

Lyssna mer om situationen i Tommarpsån på SR, P4 Malmöhus.

Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

 

Nyhetsarkiv